Pentru a constata ca un barbat urmeaza sa devina tata, primele semne sigure trebuiesc cautate la sotia lui: curand insa se observa si la el simptome clare ale paternitatii apropiate. Astfel la urcarea in tramvai, da intaietate nevestei si chiar ii intinde mana cedandu-i de asemenea primul loc liber. Incepe sa arate un interes maladiv figurii ei inainte sa decada pana acolo, incat sa-i care el insusi pachetele grele ; ba s-a auzit de cazuri in care viitorul tatase apuca de bunavoie sa faca in casa curatenie cu aspiratorul de praf, sa lustruiasca parchetul si sa spele gemurile, Aceasta activitate este determinata de o grava zapaceala care apare frecvent la barbati in primele luni de sarcina, dar care de cele mai multe ori dispare destul de repede.

Modul de viata al viitorului tata nu trebuie schimbat in timpul sarcinii. Desigur corpul sau trebuie fortificat cu cantitati indestulatoare de calciu, fier, untura de peste, albumina, vitamine, la care sa se adauge substante cu efect calmant puternice. O bere la masa poate inlatura unele tulburari ale echilibrului moral, care devin mereu mai vadite pe masura ce, in lunga-i calatorie dinspre Egipt, barza se apropie de micutul camin, Intre mesele principale sunt recomandate si cateva gustari suplimentare, delicatese care sa-i arate ca sotia ii recunoaste si-i rasplateste eroismul. In ceea ce priveste consumul de lichide, viitorul tata trebuie sa-si faca o regula din a dubla cantitatea totala. Este frecventa mania lui de a vizita bodegile de tot felul, pentru a discuta cu prietenii evenimentul apropiat. In ciuda sfaturilor bune si bine intentionate ce pot fi capatate in asemenea locuri, viitorului tata i se recomanda totusi sa stea acasa, sau cel putin nu prea departe de sotia lui : asta pentru cazul cand, nemaiputand rezista tensiunii nervoase, s-ar prabusi si ar avea nevoie de ajutorul ei.

In perioada sarcinii, majoritatea tatilor sunt in stare sa-si vada de treburi fara nici un prejudiciu. Cu toate acestea, o activitate ordonata, nu prea grea si istovitoare, va fi un mijloc excelent de a face fata dificultatilor ce-l impovareaza in acest timp pe viitorul tata. Daca aude vorbindu-se prea mult de crosetarea unor pantalonasi, pieptarase, jachetele, se poate lesne simti cam inutil si dat deoparte. Atunci e posibil sa devina gelos pe micuta fiinta ce se misca in pantecele mamei ; de acea este oportun ca sotia sa arate un viu interes lucrurilor ce-l preocupa si sa discute pe larg cu el despre ele. In timpul conversatiei , nu e obligatoriu ca ea sa inceteze a mai croseta sau sa-si abata gandul de la minunea ce se agita in trupul ei. Dar de exemplu, l-ar putea intreba daca noua lui pipa trage bine, daca are mult de lucru la biroul sau cum se desfasoara cursa de sapte zile de la Paris. O remarca amabila, ocazionala, a viitoarei mame e in masura sa faca minuni, inlaturand chiar si complexele de inferioritate incipiente, ce l-ar napadi pe sot in ciuda interesului atat de vadit pe care i-l arata ea.

Viitorului tata i se recomanda aer curat si multa miscare. Desigur, mai ales catre sfarsitul sarcinii, va ramane in apropierea casei. In felul acesta va fi scutit de socul caruia i-ar putea cadea victima afland ca, in timpul absentei sale, sotia i-a fost dusa la clinica, fara sa-i fi spus unde a lasat mancarea. Cand depresiunea arunca asupra lui umbre intunecate, dispozitia sufleteasca a viitorului tata este foarte oscilanta, o sotie rezonabila va avea grija sa-l trimita sa danseze putin sau sa se amuze cu cativa prieteni.

Deseori, la viitorul tata apare o categorica schimbare a gusturilor. Aceasta schimbare apare in general dup ace mama a fost dusa la spital si tine cam pana la intoarcerea acasa. Un barbat caruia mai inainte ii placeau fripturile in sange, cotletele de porc, si ficat prajit cu o cantitate enorma de ceapa rumenita, prefera acum fulgi de ovaz cu lapte, ochiuri si bere. Gustul se poate schimba si intrun sens opus. Se cunoaste cazul unor soti care, in perioada aceasta, nu pot consuma decat mancaruri srvite in restaurante scumpe ca, de exemplu, homar natur, file, muschi de vaca si altele asemanatoare. Cand pana la fericirul eveniment au mai ramas numai un numar de secunde, cateodata fireste peste zece mii, cand asadar mama trebuie dusa la clinica, la multi tati in devenire apar adesea crampe la stomac. Acestea inceteaza de cele mai multe ori indata ce s-a produs nasterea. Evident nu este vorba de dureri ale facerii in adevaratul sens al cuvantului.

Ingaduiti-ma sa precizez pe scurt : nu exista nici un motiv de panica. In intreaga lume se nasc anual milioane de copii.

Tatal nu trebuie sa puna la inima palavrageala despre nasterile grele. Singura nastere grea la care am asistat eu insumi, a fost aceea a unei gaini din gospodaria unui satean, gaina care, in timpul unei furtuni, de violenta unui uragan, s-a asezat din nefericire cu tartita contra vantului. Suferind grele dureri ale facerii, biata gaina a ouat acelasi ou de saptesprezece ori, pana sa inceteze furtuna. Dar aceasta este o exceptie, si nu exista cuvinte care sa sublinieze indeajuns faptul ca pentru viitorul tata nasterea este cat se poate de usoara, intrucat el, personal, nu sufera catusi de putin.