In cele dintai luni, mica fiinta pretinde numai patru lucruri :

Hrana, scutece uscate, o baie dimineata si seara si douazeci de ore de somn. Problema hranei nu-l priveste pe tanarul tata, daca mama isi poate alapta bebelusul. Daca insa este nevoie de biberon, in fiecare dimineata la ora cinci, tatal trebuie sa se smulga din caldura patului si inca pe jumatate adormit sa scoata laptele din frigider, sa-l toarne intr-o craticioara si sa-l incalzeasca doua minute. Apoi umple sticluta biberonului si pune suzeta. In noua din zece cazuri, laptele nu are temperatura dorita : fie prea fierbinte, ceea ce provine din faptul ca tatal a motait cateva minute pe tamburelul de la bucatarie, fie prea rece : probabil ca a uitat sa aprinda aragazul. Daca este prea cald il raceste sub robinetul chiuvetei. Acum laptele va fi cu siguranta prea rece. Se duce asadar din nou la bucatarie si-l pune inca o data la incalzit. Traba continua asa, pana cand una din parti isi pierde rabdarea. Fie ca bebelusul cedeaza si inghite laptele fara sa-i pese de temperatura lui, fie ca tatal capituleaza si-l bea el insusi. In acest ultim caz, suzeta este evident de prisos.

Punctul doi al programului impus de micut cere : scutece uscate. Chestia asta nu-l priveste propriu zis de loc pe tata, dar multe mame au un talent de a lasa aceasta treaba plicticoasa pe seama lui. Atunci el trebuie sa-si mobilizeze toata vointa lui de fier, incapatanarea si tot curajul barbatesc si sa sustina sus si tare ca nu va putea invata niciodata scutecele, chiar daca isi doreste din toata inima. Orice tata nou care se mentine consecvent pe aceasta pozitie va spori stima ce se cuvine sexului barbatesc. Nu trebuie sa ascundem insa ca printre tatii de azi exista inca unii papa lapte care nu au destula putere de rezistenta si care se lasa momiti sa schimbe scutecele ʺnumai odata, asa in glumaʺ. Numai o data si gata, s-a zis cu lasii astia !

Fireste pot exista si cazuri de forta majora : mama e plecata dupa cumparaturi sau sta la barfa la o cafeluta, iar bebelusul incepe sa planga. Incet incet oracaitul creste , tatal isi pierde rabdarea, ia copilul in brate si descopera ca este ud leoarca. Atunci ia hotararea eroica de a-i schimba scutecele, dar nu e chiar asa de simplu. Multora dintre tati le trece prin cap sa traga chiulul si sa nu mai schimbe scutecele.

Punctul trei al ingrijirii copilului consta in baia zilnica. Cand vreunei mame i s-ar nazari sa-l intrebe pe tata daca n-ar vrea cumva sa imbaieze el copilul ʺnumai asa ca sa mai schimbamʺ, si ʺin glumaʺ, barbatul sa refuze categoric : ʺI-ar outea intra sapun in ochi micutuluiʺ, sau chiar : ʺTe pomenesti ca-l scap din mana pe podea si se face bucatele ! ʺ

Este insa folositor ca tatal sa urmareasca deprinderile bebelusului cand i se face baie ca si atitudinea lui fata de apa. Asta deoarece apa va juca un rol important in viata copilului. Mai intai el descopera ca in apa tepoti balaci : dupa aceea aproape ca nu mai poate fi tinut ca lumea, de cum e bagat in baita. Iar cand, mai tarziu, va reusi el insusi sa umple cada cea mare, va descoperi indata in camera de baie nenumarate obiecte ce pot fi intrebuintate ca submarine si nu  mai exista nici o sansa ca acestea sa fie salvate de la lansarea la apa. Cam la varsta de doi ani va umple cada si va turna in ea , spre deosebita incantare a mamei si a tatalui, continutul a diferite flacoane, lotiuni si asa mai departe. Intr-un asemenea ocean parfumat pot naviga splendid perii de cap, oale de bucatarie, cosuri de paine pline sau nu. In curand urmeaza o noua descoperire : apa poate fi facuta sa tasneasca in stropi fini, daca apesi bine cu degetul la gura robinetului. Copiii talentati invata repede sa tinteasca foarte bine cu aceste tisnituri, nimeresc cu precizie ochelarii tatii, cand acesta se uita in camera de baie, mirat ca iubitul lui copil sta asa de linistit ! Pistoalele care se pot umple cu apa , ca sa traga in ceafa unor persoane necunoscute, sunt pur si simplu o minunatie. Strasnica e apa si la micul dejun pusa langa farfurie si putand fi rasturnata pe totata masa, cand intinzi mana sa vezi daca apa din oaharul tatei e mai buna la gust.

Dar apa destinata spalatului, de pilda pentru indepartarea murdariei de pe obraz si de pe maini ii face de-a dreptul sila unui copil sanatos. El foloseste toate tertipurile ca sa nu vina in contact cu apa. De asemenea nutreste o ura ce-l face sa urle de manie fata de apa in care se moaie un prosop , pentru a fi scormonit cu el in urechi in timp ce e tinut vartos ca intr-o menghina.

Acum am ajuns la ounctul patru : somnul bebelusului. Sugaciul are nevoie de douazeci de ore de somn ; mai tarziu durata somnului necesar scade ; in casele fara televizor, copii de de varsta scolara au nevoie de douasprezece ore de somn, celor din casele cu televizor le ajung, dupa durata emisiunilor, sase pana la sapte ore de somn. Proaspatului tata ii trebuiesc opt ore ; cand micutului ii ies dintii, ii ajung si doua pana la trei ore, sau poate renunta complet la somn. Ziua, sugacii se pot amuza, pana la un punct, singuri. Insa in timpul noptii este foarte important ca, atunci cand copilul sta treaz si oracaie, tatal sa-l distreze fara intrerupere cu un program de cea mai buna calitate. Nu este suficient sa se strambe la el cateva minute, sa dea din urechi sau sa emita sunete muzicale lovindu-se cu un deget peste buze. A tine un ceasornic langa urechea micutului, asa ca el sa-i auda tic-tacul e un truc invechit de mult. Bebelusii moderni sunt complet imuni fata de asemenea zgomote. Uneori mici succese se pot obtine cand si cand topaind de colo pana colo intr-un picior si cotcodacind ca o gaina, umbland in patru labe si behaind ca o capra sau spunand : ʺAcum vine vacuta – draguta ! Mu ! Mu ! ʺ

Orice imitatie a unui animal poate fi recompensata. Totusi trebuie evitata imitarea fiarelor mari, intrucat racnetul leului il poate speria pe copil, facandu-l sa planga din nou. O anume influenta adormitoare pot avea si jocurile de umbre pe pereti. Cum insa avem la dispozitie relativ putine degete, variatia acestor siluete este limitata, asa ca nu pot cuceri pentru mai multa vreme atentia copilului.

Tatal trebuie sa-si innoiasca mereu mijloacele. Noapte de noapte, cand plansul copilului atinge punctul culminant, el trebuie sa se gaseasca in camera acestuia cu un program nou, afisand figura unui bine dispus si odihnit. Chiar daca nervii lui sunt incordati la maximum, chiar daca e obosit ca un cal de povara, trebuie sa fie intotdeauna gata la datorie.